středa 8. dubna 2015

Makronky s ganache z bílé čokolády

Protože jsem mistr kuchař a především nejšikovnější cukrář (jooo jasně, připálím i vodu), tak jsem se rozhodla, že zkusím vytvořit makronky. Nedokázala jsem pochopit, jak je možné, že se to tolika lidem nepovede, když stačí přece jen dodržet recept. No a to je právě to, v čem jsem se trochu přepočítala. Ne jen, že celá kuchyně byla růžová a ulepená, ale všechny skořápky mi popraskaly! Fakt všechny. Tak mi trochu spadl hřebínek a vzdala jsem to. To bylo tak před půl rokem.
Týden zpátky jsem dostala pozvání na jednu akci a řekla jsem si, že bych fakt zamachrovala, kdybych napekla a donesla právě makronky. Tak jsem se hecla a pustila se do toho znova. A jak to dopadlo?


Dobré, ne? Jooo jsem dobrá! :-D Tak teď tu poněkud smrdí samochvála, že...
Tak a teď recept, kdyby to někdo chtěl zkusit.

Na skořápky:
- 138g mandlové mouky
- 125g cukru moučka
- 105g bílku
- 105g cukru krupice
- barvivo dle vaší volby

Mandlovou mouku i moučkový cukr přesejeme přes jemné sýtko a smícháme dohromady. 
Do bílků nasypeme cukr krupici a pomalu mícháme metličkou, dokud se cukr nerozpustí. Pak začneme šlechat co nejrychleji. Až hmota začne mít bílou barvu, vezmeme šlehač/ mixér a šleháme bílky s cukrem dokud neztuhnou (to trvá asi 9 až 10 minut). Přidáme do směsi přidáme barvivo a šleháme dokud není sníh až přesušený. 
Vyšlehané bílky pomalu přimícháme k mandlové mouce a cukru. Nejlépe stěrkou směs převracíme ze strany na stranu. To děláme, dokud těsto není téměř tekuté. Po vyndání stěrky z mísy by se měla vytvořit špička, která pomalu klesá, až po ní nezůstane ani stopy.
Směsí naplníme cukrářský sáček a na pečící papír nastříkáme kolečka. Pak s plechem několikrát velmi silně praštíme o stůl, aby unikl veškerý vzduch a vzduchové bubliny. Takto připravené skořápky necháme zaschnout alespoň 20 minut.
pečeme 18-20 minut při 125 stupních celsia.
Po upečení je sundejte i s papírem z plechu, aby se už nedopékaly. Nechte vychladnout.

Ganache z bílé čokolády:
-200g bílé čokolády
-125 ml smetany ke šlehání
-sypká želatina (pro použití za studena)

Čokoládu nalámeme do misky. Smetanu dáme vařit a pak s ní zalijeme čokoládu. Nevháme pár vteřin odležet a pak promícháme metličkou. Dejte ztuhnout do lednice. Asi po půl hodině do směsi přidáme ješte želatinový prášek. Přidáváme, dokud směs nebude hustá až tuhá.

Teď už jen ganach slepíme skořápky a máme hotovo!


Zkoušeli jste už makronky? Pokud ano, povedly se?
PS: prosím omluvte případné chyby, příspěvek byl psán na mobilu :)))


9 komentářů:

  1. Upřímně řečeno, makronky mě hrozně lákaj. Vypadají božsky, ale nikdy jsem ještě žádnou neměla. Asi je na čase nějaké upéct :D
    ...///Instantní krása//...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Běž do toho, ale fakt bacha. Hlavně pořádne práskni s tím plechem :)

      Vymazat
  2. Ještě jsem je nikdy nezkoušela a bojím se, že až je někdy ochutnám propadnu závislosti :D

    BayaChick

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, jsou výborné, teda pokud máš ráda sladké :)

      Vymazat
  3. Wow, ty jsi šikulka!!
    Já si na makronky zatím netroufla :)

    Nela z Beauty Charm

    OdpovědětVymazat