středa 10. června 2015

Nejsem otrokem kalkulačky...

... ale každý by měl mít alespoň zhruba přehled o hodnotách, které jeho tělo vyžaduje i o těch, které tělo přijímá. Musím se přiznat, že jsem jednu dobu nesnědla nic, co bych neměla v plánu. Plánovala jsem si minimálně den dopředu co budu jíst. Vždy jsem musela vědět, kolik má která položka kalorií, tuků, sacharidů a bílkovin. Jo, bylo to na zbláznění. A nejhorší bylo, když jsem si dala něco do jídelníčku a někdo z rodiny mi to snědl. V té chvíli se mi zhroutil úplně celý den. Byla jsem naštvaná, protože jsem si byla jistá tím, že pokud sním něco jiného, tak už mi to v těch super tabulkách nebude tak krásně vycházet.



Doslova jsem se kvůli tomu stresovala a nemyslela na nic jiného. Časem jsem ale díky bohu pochopila, že takhle žít dlouho nemůžu. Teď už mám vytvořené určité návyky a taky vím, co která potravina zhruba obsahuje, takže už to opravdu tak do detailů neřeším.

Je ale určitě dobré, aby měl člověk alespoň základní přehled o tom, co jeho tělo potřebuje. Můžete sice jíst jídlo, které má nízký obsah kalorií, ale taky se vám u toho může stát, že do těla nedostanete nic z toho co opravdu potřebuje (dobrá to asi ne, ale řekněme že jen málo z toho). A proč to tolik vadí? Protože budete mít hrozné chutě, nebudete hubnout nebo se vám nebudou tvořit svaly. Tělo je dost komplikovaný stroj a aby mohl fungovat, potřebuje jak tuky, tak sacharidy i bílkoviny. A teď si pojďme ukázat, jak se s těmi čísly poprat.



Naprosto základním číslem je hodnota bazálního metabolismu. Toto číslo udává, kolik vaše tělo spálí kalorií, aniž byste cokoli dělali. Je to tedy množství vydané energie v klidovém stavu. Můžete si jej vypočítat sami, ale já mám pro vás stránku, která to udělá sama. A na co to vlastně je? Nikdy byste neměli přijímat míň kalorií, než udává váš bazální metabolismus.

Mimo jiné se vám na stránce zobrazí i to, kolik kalorií byste měli přijímat pokud chcete hubnout. Žádná věda.

Příjem tuků, sacharidů a bílkoviny

Tuky:
Ano, i tuky tělo potřebuje. A ne, rozhodně nezhubnete (zdravě), pokud je vynecháte ze svého jídelníčku. Doporučení pro příjem tuků je 0,7- 0,8g na kilo tělesné hmotnosti.

Sacharidy:
Tady se hranice pohybuje okolo 4g na vaši tělesnou hmotnost. Zde nutno říci, že sacharidy by měly tvořit 50- 60% vaší denní stravy, takže je na vás, jak si to nastavíte. Neměli byste ale sacharidy vysazovat úplně, protože pak se můžete potýkat s bolestmi hlavy či únavou. Mluvím z vlastní zkušenosti :).

Bílkoviny:
Pro ty kdo necvičí a nemají zvýšenou tělesnou zátěž by mělo stačit 1- 1,2 g bílkovin na 1 kg váhy. Pokud cvičíte či posilujete, tak je dobré trochu přidat, protože potřebujete více bílkovin na obnovování vaší svalové hmoty, která se při každém cvičení poškozuje. Dejte ale pozor, abyste to nepřehnali. Horní hranice je 1,6- 1,8g na kilo vaší váhy.



Tohle všechno jsou jen doporučené denní dávky. Každý člověk si to musí vyzkoušet a najít to, co mu vyhovuje. Jak už jsem psala výše, tak jednu dobu jsem se snažila co nejvíce snížit příjem sacharidů, ale cítila jsem se pak dost špatně. Pořád se mi chtělo spát, bolela mě hlava a byla jsem taková celá mrtvá. Jsou ale lidé, kterým to nijak nevadí a přijímají méně sacharidů než se udává. Každé tělo je jiné, takže u každého budou i jiná čísla.

Závěrem bych vám chtěla připomenout, že je dobré tyhle věci znát a mí určitý přehled, ale rozhodně se tím nenechte přehnaně svázat, protože jinak to pro vás bude jen dieta a ne nový a zdravý životní styl.

Máte s počítáním kalorií už zkušenosti? Počítáte či ne?

6 komentářů:

  1. Já mám bílkoviny tak 2 g na 1 kg :D ale zase vyloženě ze všeho - rýže, atd.. ale nevím. příjem si nepočítám, jím podle potřeby těla :)
    Jo to i já! :D vždy jsem byla úplně naštvaná, jak si můžou dovolit mi sníst jablko, že ted musím mít banán!! To byly časy, co? :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, bylo to hrozné... nemyslela jsem v podstatě na nic jiného.

      Vymazat
  2. Počítám si je skoro pořád. Pokud nemám vyloženě den, kdy jím jako prase.. To se pak hrozně stydím a nenapíšu si to :D Což je určitě chyba .. Díky tobě teď vím, kolik čeho pro moje tělo :) Super článek.

    BayaChick

    OdpovědětVymazat
  3. Upřímně nechápu, jak někoho může bavit si neustále počítat makra. Já to zkusila pár dní a málem mi z toho hráblo, nehledě na to, že mě to děsně nebavilo a bála jsem se cokoliv strčit do pusy :D Radši se budu držet takového toho ,,intuitive eating", čas od času si spočítám, jestli jím dostatečně kaloricky a jinak to neřeším:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já to taky dělala, ale teď už nějakou dobu vůbec. Ale za chvíli přijde zase změna, protože jsem na začátku nového (poněkud neplánovaného) pokusu :))

      Vymazat